POLÉVKOVÉ KOŘENÍ

Nemáte důvěru ke kupovaným bujónům a polévkovým kořením? Jednoduše si vyrobte vlastní, třeba tak jako já.
Usušíme nastrouhanou nebo najemno nadrcenou zeleninu - mrkev, celer, petržel, kedluben, kapustu, zelí, brokolici, květák, pórek a další podle vlastní úvahy. Usušíme také libeček, petrželku, dobromysl a trochu popence. V mixéru suchou zeleninu i bylinky nadrtíme na prášek a promícháme s lahůdkovým droždím. 
Používáme kromě polévek i do omáček a pomazánek, můžeme jím i posypat chleba nebo přidat trochu do salátu, třeba v bramborovém je skvělé.


8 komentářů:

  1. Chystám se letos si ho také vyrobit, takže děkuji za isnpiraci :o).
    Pěkné dny přeji.
    Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Můžu se zeptat, jak sušíte? V sušičce, v troubě nebo jinak? Děkuji, Šárka

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, můžu se zeptat na to droždí? To je sušené nebo nějak usušíte normální droždí to čerstvé v kostce? Děkuji, Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, lahůdkové droždí je něco zcela jiného než pekařské aktivní droždí čerstvé či sušené. Je určené k dochucování pokrmů a zvyšování jejich výživové hodnoty. Nedá se použít ke kynutí těsta.
      https://www.celostnimedicina.cz/lahudkove-drozdi-tebi-poklad-nasich-babicek.htm

      Vymazat
  4. Nemam moznost susit v susicce ani jinde, takze jedina moznost je trouba. Mate s tim nejake zkusenosti? Pokud ano, na kolik stupnu a jak dlouho lze susit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkušenosti nemám, ale musíte sušit na co nejnižší teplotu a ideálně při zapnutém "foukání". Že je bylina suchá vyzkoušíte snadno - vložíte ji do igelitového sáčku, uzavřete ho a necháte hodinu být. Pokud se na sáčku zevnitř nevysráží žádná vody, nejsou tam kapky, bylina je suchá.

      Vymazat