OLIVOVÉ BAGETY

Skvělé letní pečivo, hodí se k salátům a k lehkým letním pomazánkám.
V míse promícháme 450 g celozrnné špaldové mouky, lžičku soli, 7 g sušeného instantního droždí (lze použít i adekvátní množství droždí čerstvého), 4 lžíce olivového oleje a 350 ml teplé, nikoliv horké vody. Vyklopíme na vál a rukama zpracujeme pružné hladké těsto. Nakonec zapracujeme 70 g černých a 70 g zelených oliv pokrájených na kolečka. Vrátíme do mísy, potřeme olejem, zakryjeme ubrouskem a necháme v teple hodinu kynout. Vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na dvě poloviny, každou prsty roztáhneme na placku, přeložíme a stočíme stejně, jako bychom ždímali prádlo, to znamená, každou rukou na opačnou stranu. Necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 15 minut odpočívat, potřeme vodou a pak 30 – 40 minut pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. Necháme vychladnout na mřížce.


6 komentářů:

  1. Také dělávám podobné, ale ráda vyzkouším Váš recept ze špaldové celozrnné mouky.
    Mějte hezký den.
    Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, příspěvek se mi podařilo nějakým záhadným způsobem smazat proto znovu doplňuji :)))
    S těstem se nádherně pracovalo, posléze krásně provoněl dům a bageta chutnala báječně. Moc děkuji za recept a i Vám krásné léto :)

    OdpovědětVymazat