KOKOSOVO-MERUŇKOVÝ KOLÁČ

200 g strouhaného kokosu zalijeme ve výkonném mixéru 1,2 l vroucí vody (pozor, některé mixéry nejsou na mixování horkých tekutin uzpůsobeny) a rozmixujeme na hustou kaši, kterou po vychladnutí přecedíme a důkladně vymačkáme přes hustou tkaninu. Kokosové mléko prozatím dáme stranou a kokosovou drť promícháme se 100 g celozrnné špaldové mouky, 100 g jemných ovesných vloček, špetkou soli, 80 g kokosového (nebo obyčejného) cukru a 100 g slunečnicového oleje. Můžeme použít kuchyňský robot, ale snadno to promícháme i rukama. Vznikne drobenka, kterou vtlačíme do pekáčku (cca 43/30 cm) vyloženého pečicím papírem. Kilo meruněk vypeckujeme a rozpůlíme a narovnáme je na korpus do pekáčku.
A teď přijde ke slovu kokosové mléko, do kterého vešleháme 3 sáčky vanilkového pudingového prášku, 80 g agávového sirupu a 100 g sojového jogurtu. Za stálého míchání přivedeme k varu, puding hodně zhoustne. Nalijeme jej na meruňky, posypeme práškem ze sušených jahod (to lze samozřejmě vynechat, je to jen ozdoba) a pečeme při 180 stupních 30 – 40 minut, podle toho, jak vám peče trouba. Puding by měl zůstat světlý. Krájíme zcela vychladlé.



6 komentářů:

  1. Koláč vypadá opravdu lákavě a jakmile budou dostupné české meruňky, určitě ráda vyzkouším ;-) Můžu mít nesmělý dotaz ke značce výkonného mixéru/robota, který používáte? Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
  2. Jejda, tak to je zvláštní náhoda (?), přesně po tomto mixéru už několik měsíců pokukuji! Jelikož mám ale stále funkční stolní mixér se skleněnou nádobou, tak tu koupi ještě odsouvám, i když bych si ho moc přála ;-) Jste s ním spokojena? Většina recenzí, které jsem si pročítala, byly pozitivní. Prý je to funkčně Vitamix, ale za lepší peníz...?

    OdpovědětVymazat
  3. Koláčik je mňam a veľmi jedlý.Robila som polovičnú davku a bez jogurtu ( keďze som nemala poruke)pre štyri osoby úplne stačí.Ďakujem za receptík x

    OdpovědětVymazat
  4. Dostala jsem od známého domácí meruňky, tak jsem koláč konečně vyzkoušela a je výtečný! Přiznám se, že jsem použila kupované kokosové mléko - příště si vyhradím víc času, abych vyrobila vlastní - a jeden sáček pudinku jsem nahradila trochou agaru ;-) Děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat