FÉROVÉ BANÁNY

Pokud máte tak moc rádi tropické ovoce, že se ho nedokážete vzdát, jako třeba já, je skvělou možností nakoupit bio nebo férové banány, abychom se zachovali trochu zodpovědně a svou libůstkou nezpůsobovali utrpení nikomu dalšímu. Někdy se mi zdá, že většina z nás se chová jako Marfuša v Mrazíkovi: JÁ CHCIII! A vše ostatní jde stranou. Zavíráme oči před skutečností a vymýšlíme hromadu argumentů, proč to nemá smysl. Důležité je jen to, že dostaneme, co chceme, ať to stojí, co to stojí.
Pěstování běžných banánů, které jsou ke koupi v supermarketech, doprovází nedostatečné finanční ohodnocení pracovníků a fakt, že jsou nuceni pracovat v chemikáliemi zamořeném prostředí, které přímo ohrožuje jejich zdraví a život. O dopadu na životní prostředí, které leží pěstitelům takových banánů na srdci ještě méně, není třeba se rozepisovat.
Naštěstí ohledně banánů už nemusíme mít tak černé svědomí, protože se prodávají také banány, které jsou fér. Fairtradoví pěstitelé dostanou spravedlivě zaplaceno, a tato spravedlivá cena pokrývá náklady za udržitelnou produkci a důstojný život pěstitelům a jejich rodinám. Při pěstování férových banánů je důležité odpovědné nakládání s vodou i odpady a využívání obnovitelných zdrojů energie. Proti škůdcům a nemocem se vysazuje dravý hmyz a jedovaté chemikálie nahrazují olejové a další přírodní přípravky. Vybrané povolené chemikálie lze použít jen v případě nouze. Při pěstování férových banánů není využívána dětská práce a všichni pracovníci mají rovnocenný hlas. V certifikovaných družstvech panuje demokracie s volenými zástupci.
Fair trade ale nejsou jen banány. Ve vybraných obchodech najdete i kávu, čaj, sušené ovoce, čokoládu, koření, cukr, ale i oblečení a bytové doplňky. Můžete nakoupit férové dárky pod stromeček nebo na mikulášskou nadílku.
Více o férových banánech se dozvíte zde.
A kde férové banány koupíte? Třeba v obchodě Marks and Spencer, Countrylife, Sklizeno, Freshbedýnky, bio nebio a dalších.



Žádné komentáře:

Okomentovat