NATŘÁSANKA

Moučník z Krkonoš. Vždycky, když zkouším nějaké jídlo z Krkonošské kuchařky Jiřího Marholda, musím vzdát hold tehdejším hospodyňkám, které z mála dokázaly tvořit nevídané věci. Z pár surovin (brambory, jablka, zelí, houby, kozí tvaroh...) doslova vykouzlily cokoliv od polévek přes výživná hlavní jídla, rozličné moučníky až po cukroví.
Tahle bašta je triviálně jednoduchá a skvělá. A rozhodně po ní ani nezchudnete, ani neztloustnete.
Půl kila vařených brambor oloupeme a nastrouháme nahrubo. Na vál postupně nasypeme 200 g hrubé mouky a brambory po částech rukama „natřásáme“ – odtud název. Cílem je rovnoměrně obalit všechny brambory moukou.
Pekáček vymastíme a polovinu brambor do něj narovnáme. Půl kila jablek nastrouháme na okurkovém struhadle na tenoučké plátky a rozložíme je na brambory. Posypeme přírodním cukrem a skořicí a zakryjeme druhou půlkou brambor. Pokapeme čtyřmi lžícemi rozpuštěného rostlinného másla a pečeme při 200 stupních hodinu. Jíme teplé nebo studené.



3 komentáře:

  1. zajímavý recept ,určitě vyzkouším

    OdpovědětSmazat
  2. Výtečný recept! Kerkonošské recepty po vegansku jsou nejlepší <3 Chutnal celé rodině. Díky za inspiraci :)

    OdpovědětSmazat

  3. Včera jsem to vyzkoušela,moc nám to chutnalo.Tak jednoduché a tak dobré.

    OdpovědětSmazat