Prosté a moc dobré sladké jídlo.
1 kg švestek (v zimě použijeme mražené) rozvaříme nebo rozpečeme se čtyřmi lžícemi rapadury (nebo cukru) a lžičkou skořice na hustou kaši.
350 g mletého máku rozvaříme taktéž na hustou kaši spolu se 100 g hrozinek, 4 lžícemi Sladovitu (nebo cukru) a 500 ml rostlinného mléka. Necháme vychladnout.
V míse promícháme 400 g celozrnné špaldové mouky, 600 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 sáček instantního droždí, 2 lžíce oleje a 600 ml teplé vody. Vyklopíme na vál a rukama důkladně zpracujeme v pružné, nelepivé, hladké těsto. Vrátíme do mísy, zakryjeme a necháme půl hodiny kynout v teple. Vykynuté těsto znovu prohněteme, dlaněmi rozválíme v hada a rozdělíme na 30 stejných dílů. Z každého válečkem rozválíme placičku uprostřed silnější a na okrajích slabší, naplníme lžící makové nádivky, uzavřeme jako raneček a opatrně rozválíme na placku. Pečeme po obou stranách přímo na kamnech nebo na nepřilnavé pánvi. Podáváme se švestkovou omáčkou.
Mňam, tak ty vypadají úžasně !
OdpovědětVymazatÚplně jsme si vzpomněla na bramborové placky na plotně :-)
Jen já nemá ty kamna ,ale plynový sporák :-o
ja je taky delam na plynovem sporaku na litinove panvi bez tuku :-)
Vymazat