ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S MAKOVOU DROBENKOU

Tento moučník nevypadá nijak krásně, ale věřte mi, že je opravdu moc dobrý :)
Do 200 ml sojového mléka vmícháme šťávu z půlky citrónu, mléko se srazí, zhoustne a my dostaneme rostlinnou alternativu podmáslí. 
Do vymaštěného menšího pekáčku (25/40 cm) nakrájíme 800 g švestek, já použila mražené z loňska, posypeme je 3 lžícemi sušené třtinové šťávy (nebo cukru) a lžičkou skořice. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 20 minut. 
V míse promícháme 160 g celozrnné špaldové mouky nebo mouky z kamutu (je krásně žlutá), špetku soli, 50 g sušené třtinové šťávy, lžičku skořice, lžičku mleté vanilky, lžičku kypřicího prášku a půl lžičky jedlé sody. Nakonec vmícháme sojové mléko s citrónem. Těstem poklademe předpečené švestky a nakonec posypeme drobenkou připravenou ze 70 g mletého máku, 50 g sušené třtinové šťávy a 40 g rostlinného másla. Vrátíme do trouby a pečeme ještě půl hodiny.


3 komentáře:

  1. To vám závidím, že máte ještě zásoby z loňska, my s prázdným mražákem i spižírnou už netrpělivě vyhlížíme jaro :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Potvrzuji - koláč je moc moc dobrý :-) Moje výsledná konzistence těsta nebyla tak hustá jako je na fotce, tak jsem do něj pro jistotu přidala jedno malé domácí vajíčko a trochu vanilk. pudinkového prášku, neb švestky v troubě pustily dost šťávy...

    OdpovědětVymazat
  3. Vyskúšaný zo zaváraných sliviek bez predpečenia a s kokosovým mliekom a bol prudko jedlý ďakujem)))

    OdpovědětVymazat