LUKÁŠOVA SVÍČKOVÁ

Včera po strašně dlouhé době uvařil někdo mně. A bylo to vynikající! Představuji vám Lukáše, skvělého kuchaře a labužníka :)
V hrnci rozehřejeme asi 30 ml slunečnicového oleje a dozlatova na něm upražíme 100 g uzeného tofu nakrájeného na drobné kostičky a po něm nadrobno nakrájenou cibuli.. Přidáme 3 větší mrkve, 1 petržel a půl celeru, všechno nakrájené nadrobno. Okořeníme jedním bobkovým listem, 4 kuličkami jalovce, 3 kuličkami nového koření, 5 kuličkami pepře a 2 hřebíčky. Osolíme a zalijeme vodou tak, aby byla zelenina sotva ponořená. Vaříme doměkka, rozmixujeme ponorným mixérem, osladíme brusinkovou nebo rybízovou zavařeninou, okyselíme citrónovou šťávou (nebo dobrým octem), zjemníme 150 ml ovesné smetany a prohřejeme.
 Podáváme s houskovým knedlíkem:
Nakrájíme na kostičky 360 g bílého pečiva a necháme je proschnout. Na dvou lžících oleje osmahneme dozlatova 200 g uzeného tempehu nakrájeného na droboučké kostičky. Přidáme nakrájenou červenou cibuli a společně osmažíme dokřupava. K pečivu přidáme 120 g hrubé mouky, sůl, svazek nakrájené hladkolisté petrželky (je aromatičtější než ta kudrnatá), osmahnutý tempeh s cibulkou a postupně zapracujeme 375 ml rostlinného mléka (třeba ovesného). Necháme půl hodiny odpočinout, tvoříme koule a ty vaříme v páře 10 minut.
A žampiony portobello:
Na dvou lžících oleje zlehka osmahneme nadrobno pokrájený stroužek česneku a potřeme jím vnitřek čtyř žampionů portobello. Osolíme, opepříme a posypeme tymiánem a vrátíme je do pánve. Pět minut opékáme a pak na 10 minut přemístíme do dobře vyhřáté trouby.




2 komentáře:

  1. Zajímavá svíčková, ještě zajímavější knedlík. Svíčkovou dělám většinou se sejtanem a jáhlovými knedlíky. Ale určitě vyzkouším i tuto variantu. Paní Evo, svíčkovou Lukáš rozmixoval i s kořením?
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat