JAHODOVÝ DORT

Lehký, jemný a výtečný dort z mražených jahod.
Večer namočíme 250 g kešu oříšků do vody s půl lžičkou soli, druhý den v cedníku propláchneme a necháme okapat.
V míse promícháme 120 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 40 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru), ½ lžičky kypřicího prášku, 15 g kakaa, 5 lžic slunečnicového oleje a postupně 50 ml studené vody. Vzniklé těsto vtlačíme vlhkými prsty do vymaštěné dortové formy (25 cm) a při 180 stupních pečeme 15 minut.
Dvě tyčinky agaru (každá po 4 g) namočíme na půl hodiny do 750 ml mandlového mléka a poté vaříme se lžičkou vanilky, dokud se zcela nerozpustí.
Do mixéru vložíme postupně kešu, 400 g mražených (nebo čerstvých) jahod, 80 g datlového sirupu a mandlové mléko s agarem. Rozmixujeme dohladka, nalijeme na upečený korpus, ozdobíme ovocem a necháme v chladu ztuhnout.



4 komentáře:

  1. Barevně vypadá dortík jak z borůvek, kterými je ozdoben. Vypadá opravdu lákavě, určitě ho vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  2. Jen tady polykám, dala bych si okamžitě. Bohužel žádné jahody už v mrazáku nejsou, a ty co jsou nyní v obchodech nekupuji, recept ukládám na později :o)).
    Pohodový den.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu sametově jemný a výtečný dort! Do mandlovo-jahodové směsi jsem místo datlového sirupu dala agávový sirup, takže výsledná barva byla pěkně růžovoučká, a vršek dortíku jsem posypala mletým kokosem ;-)

    OdpovědětVymazat