LEVANDULE

Levandule má domov ve Středomoří, ale lze ji pěstovat i u nás, mně se dokonce sama hojně vysemeňuje do spár mezi dlažebními kameny.
Levanduli máme všichni rádi, každý ji zná, protože především nádherně voní. Květy sbíráme před úplným rozvitím, to mají v sobě nejvíce silic.
Levandule působí jako účinné sedativum, tlumí bolesti hlavy, uvolňuje křeče v břiše a účinkuje jako antibiotikum. Při senné rýmě pomáhá podrážděným sliznicím její inhalace.
Levandule se ve starověku používala nejen do koupelí, ale i jako bylina proti uhranutí, byla zasvěcená bohyni Hekaté. Ve středověké Evropě obsadila klášterní zahrady, byla to tehdy velmi oblíbená bylinka nejen pro svou vůni, ale údajně i díky své moci chránit před morem. Levanduli při sobě nosily i prostitutky, neboť věřily, že povzbuzuje mužské libido. Možná to bylo ale i proto, že snítka levandule nošená na těle zaručí uchování čistoty duše. Přece jen asi neměly čisté svědomí.
Levandule má pověst silné magické rostliny, pálila se v místnosti, kde se narodilo dítě, jako bylina míru a pokoje. Při meditaci pročišťuje a zjasňuje mysl, umožňuje člověku komunikovat s různými entitami (duchy).



Více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat