TOPOLOVKA

Topolovka může kvést v různých barvách, od bílé, přes růžovou až po téměř černou. Nejvíce prospěšných látek mají černofialové květy, platí tedy, čím tmavší zbarvení květů, tím lépe. 
U topolovky je léčivý jednak kořen, který vykopáváme na podzim, po skončení vegetačního období. Pro vysoký obsah slizovitých látek je mimořádně účinný proti kašli a zánětu průdušek, ve směsích s dalšími bylinami se užívá i při zánětech žaludku a dvanácterníku. Můžeme ho použít zevně i jako kloktadlo při zánětech v krku. Sušený kořen nevaříme, připravili bychom se o účinné látky, které se varem zničí. Z kořene děláme jen vlažný výluh.
Léčivý je ale i květ, lépe řečeno okvětí, které má téměř shodné účinky jako kořen. Květ pomáhá i při nespavosti, mírně uklidňuje a zmírňuje bolesti hlavy, je vhodný k omývání zanícené pokožky. Kromě toho je tmavorudý květ topolovky spolu s rudými okvětními plátky růže a dalšími bylinami účinným ženským afrodisiakem.
Věřilo se, že topolovky poskytují úkryt vílám a i skřítci je prý mají v oblibě. Vysazeny blízko dveří chrání dům a rodinu, jež v něm žije.
Barvivo z fialových květů se dříve používalo k dobarvování červeného vína.
Topolovkou lze nahradit proskurník lékařský, který má velmi podobné účinky.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat