MATEŘÍDOUŠKA (TYMIÁN)

Mateřídouška obecná je souhrnný název pro naše veškeré druhy a poddruhy, které se vzájemně kříží a jsou značně proměnlivé. Tymián je starším bratrem mateřídoušky a má poněkud více účinných látek, divoce se u nás nevyskytuje.
Kvetoucí nedřevnatou nať sbíráme od května do srpna.
Mateřídouška má antiseptické účinky, působí proti kašli, rozpouští hleny, desinfikuje trávicí trakt i močové ústrojí , pomáhá proti nadýmání, žaludečním kolikám a průjmu. Mateřídouška má také uklidňující účinky a uvolňuje křeče. Jako jedna z mála bylinek léčí i chronické a zastaralé chorobné stavy. Zastavuje škytání (vypijte hrníček mateřídouškového čaje s citrónem). Nálev je účinný také proti kocovině.
Zevně se používá k obkladům zanícené pokožky, proti akné, na rány, proti lupům a jako kloktadlo při zánětech v krku. Při nervové vyčerpanosti můžeme připravit z mateřídoušky uklidňující koupel a také koupel protirevmatickou.
Obyvatelé Skotské vysočiny připravovali z mateřídoušky nápoj, který dodával odvahu a zaháněl noční děsy, můžeme ho podobným způsobem použít u neklidných dětí.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat