TŘEZALKA TEČKOVANÁ

O třezalce jsem už psala pod fotkou z ní vyrobené tinktury, ale klidně si to zopakujeme 
Včera jsem byla doplnit svoje vlastní zahradní zásoby třezalky o tu lesní, protože ji chci letos nasušit a tolik mi jí v zahradě neroste. Našla jsem ji v lese za Byšičkami, tajemným kostelíkem se hřbitovem, ke kterému se váže zajímavá legenda a kam umístil pan Erben svoji baladu Svatební košile. Erben to tady totiž velmi dobře znal, pocházel z Miletína, který je odsud kousíček.
Lidstvo od nepaměti uctívalo třezalku jako královnu mezi bylinami, lidé znali odjakživa její léčivou a kouzelnou moc. Sám Paracelsus považoval třezalku za nejzázračnější bylinu ze všech. Velšané chápali třezalku jako ideální kombinaci vody a ohně, dokonalou léčivou esenci. Oheň plodí a podněcuje, voda spojuje a uklidňuje.
Spolehlivě poznáte třezalku podle hladké lodyhy s oválným průřezem, ale především podle droboučkých tmavých teček na spodní straně listů, to jsou žlázky obsahující červené barvivo hypericin – krev svatého Jana. Dokonce kravské mléko může být po spasení většího množství třezalky zbarveno do růžova. Hypericin podporuje okysličování buněk v těle.
Třezalka působí protizánětlivě, podporuje krevní oběh a vylučování žluči, léčí plicní choroby, nespavost, působí celkově blahodárně na nervovou soustavu, pomáhá při úzkostech a lehčích depresích. Třezalku užíváme nejméně tři týdny, aby se naplno projevila její léčivá síla. K dlouhodobějšímu používání je však nevhodná. Také způsobuje fotosenzibilitu; pokud se léčíte třezalkou, neopalujte se. Může také dojít k interakci s některými léčivy, například hormonální antikoncepcí nebo kardiovaskulárními léčivy a psychofarmaky. Účinky některých léků se v kombinaci s třezalkou významně snižují.
Zevně účinkuje na různá poranění, zvláště prstů rukou a nohou, také popáleniny, záněty a neuralgii. Může dokonce pomoci při léčbě zevně přístupných nádorů, musí se ale aplikovat jemně a lehce.
Kromě psychických neduhů léčí i nemoci těla, působí antibioticky, zklidňuje záněty zažívacího traktu, žaludku, dvanácterníku, ale i slinivky a jater.
Dlouhodobě se užívá při léčbě roztroušené sklerózy, kde dosahuje podivuhodných výsledků.
Pouhá vůně třezalky zahání zlé duchy a ochraňuje před šílenstvím.




více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat