DALAMÁNKY

Do mísy prosejeme 250 g hladké bílé mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme 20 g čerstvých kvasnic, zasypeme lžičkou cukru a s trochou vlažné vody rozmícháme na kašičku. Mísu zakryjeme utěrkou a dáme do tepla vzejít kvásek. Předem uvařených 200 g brambor najemno nastrouháme a vmícháme spolu se lžičkou soli, 150 ml mírně zahřátého bílého jogurtu a 4 lžícemi olivového oleje ke kvásku. Dobře zpracujeme pružné těsto a necháme ho v teple zakryté půl hodiny kynout. Na vále těsto ještě krátce prohněteme a rozdělíme na 16 stejných dílů, ze kterých tvarujeme dalamánky. Narovnáme je na plech, podélně nařízneme, potřeme vejcem, posypeme lněným semínkem a necháme ještě 15 minut dokynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 20 minut.


více ZDE

2 komentáře:

  1. Vydarili sa na jednotku. Musela som si síce pomoc náhradou sójového jogurtu (nebol doma na sklade) za rozmixované biele tofu s vodou a olejom, ale sú super ďakujem zdenka

    OdpovědětVymazat