BABIČČIN JABLEČNÝ KOLÁČ

V míse smícháme 200 g hladké bílé mouky, 50 g žitné mouky, špetku soli a 100 g mletých vlašských ořechů. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj 20 g droždí, zasypeme lžičkou třtinového cukru a rozmícháme s 80 ml vlažného mléka na kašičku. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek. Rozpustíme dvě lžíce másla a přidáme ho do mísy spolu se lžící třtinového cukru a jedním vejcem. Zamícháme a vyklopíme na vál, kde tužší těsto důkladně zpracujeme rukama. Vrátíme ho do mísy, zakryjeme utěrkou a dáme na 40 minut do tepla kynout.
1 kg jablek oloupeme, nakrájíme na kousky a povaříme krátce se dvěma lžícemi kaštanového pyré (nebo cukru) a šťávou z 1/2 citrónu. Ochutíme skořicí, tlučeným badyánem a hřebíčkem.
Vykynuté těsto rozválíme na menší plech, poklademe ho jablky a posypeme drobenkou: 20 g másla, 50 g polohrubé mouky, 2 lžíce kaštanového pyré a hrst tlučených švestkových jadérek. Pečeme na 180 stupňů asi 30 – 40 minut. Podáváme s babiččiným bylinkovým čajem 



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat