TŘI PODMÍNKY FUNKČNÍHO PARTNERSKÉHO VZTAHU

Kdysi dávno jsem si někde přečetla, že aby náš partnerský vztah dlouhodobě fungoval, musí splňovat tři základní podmínky. Tenkrát se mi moc líbilo, jak je to stručně, jasně, pregnantně řečeno a dodnes si myslím, že nikdo s lepší teorií nepřišel. Takže se o ni s vámi podělím a trochu to rozvedu. Snad vám nevadí, že to vůbec nesouvisí s vařením, ale má to souvislost s domovem a k tomu už má tahle stránka přece jen blíž :)

Těmito třemi podmínkami jsou:
ÚCTA
SOUCIT
SEXUÁLNÍ PŘITAŽLIVOST

1. Úcta. Pokud žijeme s někým, koho si nevážíme nebo kdo neuznává nás jako rovnocennou osobnost, nemůže být vztah šťastný. Jsme buďto psychicky nebo dokonce fyzicky tyranizováni nebo jsme tyrany sami. Představte si pár, kde muž mluví o své ženě jako o „staré“, nazývá ji „vona“. Pokud o ní nebo s ní mluví, tak jen s pohrdáním nebo přinejmenším blahosklonně. Žena, která si neváží svého muže, považuje ho za ubožáka, slabocha, vysmívá se mu buď přímo, nebo za zády. Nemusí jít ani o takto vyhraněnou podobu chybějící úcty, ale vždy je to poznat. Jeden má ve vztahu navrch. V takovém vztahu sice chybí úcta, ale nemusí v něm chybět ani soucit ani sexuální přitažlivost. Muž si říká: ta moje blbka, vždyť ji mám vlastně rád a žena uvažuje o tom, že nebýt toho, že je ten její chlap úplně k ničemu, nic by jí nechybělo, vždyť je vlastně hodnej.

2. Soucit. Nepředstavujte si nic jako lítost, to je velmi zavádějící interpretace. Pravý soucit nás nutí sou-cítit s druhým. Dokázat se vcítit do jeho trápení, společně se radovat a doufat, mít o druhého starost když onemocní, vyslechnout ho, poradit. Soucitu je nejblíže to, co si představujeme pod pojmem Láska. Mít někoho rád. Když chybí ve vztahu soucit, vypadá třeba tak, jako například vztah šéfa a sekretářky. On ji přitahuje (a naopak), mohou si sami sebe vážit, ale chybí tam ta intimita, to prožívání, duchovní propojení, sdílení a starost jednoho o druhého.

3. Sexuální přitažlivost. Pokud chybí, je to přátelství, třebas velmi krásné a pevné, k tomu nemusím snad nic psát ani vysvětlovat. Sex k partnerství patří.

I když to určitě bude mnohé z vás nutit nějakou tu podmínku doplnit nebo rozšířit, věřte, že to skutečně není třeba a tyhle tři jsou naprosto všeobjímající a postačující :)


více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat