OBRANNÉ BARIÉRY NAŠEHO TĚLA

Již Hippokrates byl přesvědčen o tom, že by se lékař měl pokusit nejprve léčit nemocného pomocí stravy a až následně medikamenty.

Organismus si dokáže pomoci, když mu dáme šanci. Většina z nás ale nedělá pro své zdraví téměř nic. Svoje tělo zanášíme po mnoho let odpadem a když všechny obranné mechanismy organismu konečně selžou, hledáme pomoc u lékaře a v lékárně. Chemickými léky ale zatěžujeme ještě více svá játra a ledviny, odstraňujeme a zmírňujeme pouze symptomy, příčiny chorob zůstávají neléčené. Tím máme zaděláno na chronická onemocnění. Jen malá část lidí je ochotna a schopna zříci se svých starých návyků, ale nemůžeme donekonečna spoléhat na obranné bariéry organismu, ať jsou jakkoliv účinné.

První bariéru představuje střevo, které brání vstřebávání toxických látek do krve. Střevo podrážděné a přetížené nevhodnou stravou a také přejídáním nemůže už plnit svou obrannou funkci.

Druhou obrannou bariérou jsou játra, která nesou na svých bedrech nejvyšší zátěž. Podílejí se na trávení a látkové výměně. Mají obrovskou regenerační schopnost, avšak bez jater žije člověk jen několik hodin. Játra slouží jako detoxikační a chemická továrna a také jako zásobník energie. Mají téměř pět set známých funkcí, mezi něž patří zneškodňování látek pro organismus toxických, kterých se játra zbavují pomocí žluči. Té se denně vytvoří v játrech až jeden litr. Toxické látky mohu játra odbourat i pomocí hyperoxidace ve spolupráci s nadledvinami - vzniká horečka. Pokud játra soustavě přetěžujeme, nejsou schopna plnit svou funkci a toxické látky jsou vyplavovány do krve.

Jakmile játra nejsou schopna správně pracovat, funkci další bariéry přebírají žlázy s vnitřní sekrecí. Toxické látky jsou za pomoci hormonů vylučovány z organismu pokožkou, sliznicí, serózními tkáněmi (seróza je tenká blána vystýlající některé tělní dutiny), ledvinami a střevy. Nemoc je tak považována za nepřirozený proces vylučování odpadních produktů. Správné vylučování odpadních produktů a toxinů může probíhat pouze ve zdravém organismu nezatěžovaném soustavně špatnou stravou, přejídáním, léky, cigaretami a alkoholem.

(Zdroj: MUDr. Vilma Partyková)


více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat