DÝŇOVÁ KAŠE S ČERVENOU ŘEPOU

Dýně se nám urodilo letos opravdu hodně a jíme ji skoro pořád. Nejraději mám dýňové kaše, dýni uvařím a rozšťouchám buď spolu s brambory, nebo třeba s jablkem. Taková kaše je výborná jenom s osmaženou cibulkou, tempehem a kyselým zelím nebo zeleninovým salátem. Tohle je trochu odlehčená verze, ale cibulku a tempeh můžete přidat také.
Pro 2 osoby. Menší dýni hokkaido rozčtvrtíme, vybereme semínka, nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Jedno kyselejší jablko oloupeme a nakrájené přidáme k dýni. Osolíme, zalijeme vodou asi do poloviny a dusíme asi 20 – 30 minut doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a rozšťoucháme nebo rozmixujeme s přidáním trošky mandlové smetany na příjemnou konzistenci.
Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Vaříme ji v páře 15 – 20 minut do poloměkka. Slijeme, necháme vychladnout a vložíme do mísy. Jedno jablko zbavíme jádřince, nakrájíme i se slupkou na kostičky a přidáme k řepě stejně jako dvě naťové cibulky nakrájené na kolečka. Připravíme zálivku ze lžíce olivového oleje, dvou lžic citrónové šťávy, soli a pepře a vmícháme ji do salátu. Nakonec přidáme hrst sekaných vlašských ořechů. Necháme odležet. Kaši podáváme se salátem, můžeme ji ochutit smaženou cibulkou a tempehem.



Žádné komentáře:

Okomentovat