Snadný a dobrý makovec, díky žitné mouce nebude suchý.
Umeleme 300 g máku a dobře jej promícháme s 80 g celozrnné žitné mouky, 100 g hladké bílé mouky, lžičkou mleté vanilky, 100 g kokosového cukru (nebo jiného sladidla), lžící kypřicího prášku a 250 ml rostlinného mléka (já použila kešu mléko). Nalijeme do malé (35 /25 cm) vymaštěné formy a pečeme při 180 stupních asi půl hodiny.
Zajímavé, ale forma (35 /25 cm) není malá forma, ale velikost plechu na pečení...
OdpovědětVymazat?
No, já mám takovouhle, akorát ještě trochu menší: https://www.popron.cz/zapekaci-misy-a-pekace/simax-misa-na-peceni-sklenena-hranata-4-8-l
VymazatDěkuju za reakci. Žitná celozrnná mouka má být hrubá, jemná, polohrubá? V receptu není upřesněno.
VymazatPak mě zaujala informace, že díky žitné mouce nebude makovec suchý, jak to? :)
Omlouvám se, mouku si melu sama a to vždy na ten nejjemnější stupeň, ale zdá se mi, že kupovaná žitná hladká mouka je o něco jemnější. Takže to odhaduji asi na nějakou polohrubou :)
VymazatŽitná mouka způsobí, že těsto je hutné, těžké a když se jí dá moc, po upečení je až mazlavé. Naopak bílá pšeničná mouka způsobí nadýchanost a drobivost těsta. Když to tedy správně zkombinujete, je to tak akorát :)