MAKOVÁ KOLEČKA

Tahle báječná kolečka uspokojí i toho největšího mlsouna (pokud má rád mák) a k tomu jsou velmi zdravá. Takový dezert si můžete dopřát bez nejmenších výčitek svědomí a kromě skvělé chuti získáte i dostatek energie. 
A proč jsou tak zdravá? V máku najdeme kromě vápníku i železo, hořčík, mangan a fosfor. Z vitamínů stojí za zmínku vitamín E a vitamíny skupiny B. I datle jsou vitamínovou bombou. Kromě vitamínu A obsahují i značné množství vitamínů skupiny B, vápník, fosfor, draslík, železo, hořčík, zinek, měď a mangan. O vitamínu C v citrónech se netřeba zmiňovat, vždyť citrón je přímo symbolem tohoto vitamínu. Citróny ale obsahují i provitamín A, vitamíny skupiny B, jsou zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa a zinku.
Příprava tohoto zázraku je velmi jednoduchá a potřebujete pouze tři ingredience. V míse rukama dobře prohněteme 200 g mletého máku, 200 g mletých datlí (či datlové pasty) a 3 lžíce citrónové šťávy. Vytvarujeme do válečku, pevně zabalíme do potravinářské fólie a uchováme v chladu. Před podáváním krájíme na kolečka.



9 komentářů:

  1. Ach, tak to je něco pro mě. Jsem makožrout první kategorie. Vyzkouším tuhle dobrotu vyrobit hned, jak se dostanu domů. Děkuji za recept a přeji krásný den.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Zkusím, ale místo datlí použiju mix hrozinek a sušených švestek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Můžu se zeptat , kde objednáváte mandle a mák? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam. Asi budu muset koupit datle nebo rovnou tu pastu.

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle je maková nástraha na mě!!! Jsem makožrout+datložrout. A v praxi se to jen potvrdilo, protože tuhle dobrotu jsem před sebou prostě nusela už schovat, jinak by zmizela snad naráz! Díky za skvělé recepty, nápady a inspiraci :-)Jana

    OdpovědětVymazat
  6. Paní Evo, opravdu výtečná pochoutka, a za chvilku hotová. Děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat