SVÁTEČNÍ MISKA S CIZRNOVÝMI KOSTKAMI

Znamenitá miska, jen co je pravda! Dá sice dost práce, ale skutečně za to stojí.
Recept na cizrnové kostky na mě vykoukl na stránce Jíme jinak a zaujal mě natolik, že jsem ho musela zkusit. Je jednodušší, než vypadá a hotovo máte vcukuletu. Napadlo mě, že kostky se dají udělat i nasladko, třeba s medem, sušeným ovocem a oříšky a zkusit v téhle netradiční formě podat luštěniny dětem, které je jinak odmítají jíst.
Tak jak na to? 200 g cizrny namočíme večer předem do teplé vody se lžící jablečného octa, to kvůli aktivaci fytázy. Druhý den cizrnu propláchneme v cedníku a spolu s 600 ml čisté vody ji rozmixujeme co nejvíce dohladka. Dobře přecedíme a vymačkáme přes plátno nebo čistý kapesník (drť použijeme na polévku nebo třeba do karbanátků). Tekutinu nalijeme do rendlíku, osolíme, okořeníme bylinkami, chilli, pepřem, kurkumou, zkrátka oblíbenou skladbou koření, a vaříme do zhoustnutí, asi jako puding. Odstavíme, vmícháme lžičku lněného oleje a nalijeme do vymaštěné formy. Necháme ztuhnout a krájíme na kostky, které můžeme smažit, péct, rozdrobit do salátů nebo jíst jako přílohu k omáčkám, jako v našem případě.
Dva čerstvé kukuřičné klasy ořežeme a osmahneme na rozehřátém oleji, osolíme.
150 g kuskusu promícháme se lžičkou soli, lžící oleje a zalijeme 300 ml vroucí vody. Přiklopíme pokličkou a necháme vstřebat vodu. Promícháme vidličkou.
A teď to nejdůležitější, totiž mexická mole omáčka: na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku, okořeníme dobromyslí, chilli, uzenou paprikou, špetkou fenyklu, tlučeného nového koření a skořice. Jakmile se koření rozvoní, přidáme 3 – 4 (300 g) oloupaná rajčata nakrájená na kostičky, hrst hrozinek, půl lžičky kakaa, 3 lžíce arašídového másla a 3 lžíce bio kukuřičných lupínků (obsahují pouze kukuřici a sůl, nic jiného). Podlijeme 100 ml vody a dusíme do odpaření tekutiny, trvá to asi 15 minut. Rozmixujeme ponorným mixérem, můžeme dosolit nebo mírně přisladit.



Žádné komentáře:

Okomentovat