PÓRKOVÁ POLÉVKA S TEMPEHEM

Pórek je typická zimní zelenina, podobně jako česnek a cibule obsahuje přírodní antibiotikum allicin, který umí přemoci nejen viry a bakterie, ale i kvasinky. Působí močopudně, a proto je součástí diety lidí nemocných dnou nebo revmatismem. Díky obsahu draslíku a fosforu přispívá ke zdravému srdci a krevnímu oběhu a podporuje činnost mozku. Nejlepší je zasyrova v salátech, ale ani polévka není k zahození.
Dva velké pórky očistíme, nakrájíme a deset minut opékáme na dvou lžících oleje. Přidáme čtyři nakrájené brambory, okořeníme mletou paprikou, osolíme, zalijeme 500 ml sojového mléka, 1 l vody a vaříme doměkka. Rozmixujeme ponorným mixérem, opepříme, případně dosolíme.
200 g uzeného tempehu a 1 červenou cibuli nakrájíme na kostičky a společně dozlatova opečeme na lžíci oleje. Touto směsí zdobíme polévku na talíři.



Žádné komentáře:

Okomentovat