ČESNEČKA PRO MARODY

Ani mně se chřipka nevyhnula a tak se léčím česnečkou, která je hotová vcukuletu, zasytí vás a také samozřejmě léčí. Vegani vajíčko vynechají, mohou místo nich v polévce povařit nakrájené brambory.
Jedna porce: Přivedeme k varu 250 ml vody se sušenými polévkovými bylinkami, které jsme si sami v létě nasušili, především jde o libeček, petrželku a dobromysl, ale do polévkového koření přidávám i šalvěj, mátu, šantu, brotan, estragon, saturejku, tymián, rozmarýn, měsíček a celerovou nať. Pokud nemáme vlastní bylinky, vezmeme zavděk i kupovanými. Do vroucí polévky rozklepneme čerstvé vajíčko (já si ho nosím přímo z kurníku) a ihned odstavíme. Necháme několik minut zakryté stát a přidáme půl paličky (pro fajnovky méně) prolisovaného česneku a lžíci misa (mám nejraději mugi, které však obsahuje ječmen - pokud chcete polévku bez lepku, použijte miso z rýže nebo sóji). Miso polévku obohatí o potřebné enzymy, aminokyseliny, vitamíny a bakterie, je tradičním japonským elixírem zdraví a dlouhověkosti. Polévku můžeme ozdobit pažitkou nebo naťovou cibulkou. Miso je slané dost, takže nesolíme.


Žádné komentáře:

Okomentovat