ŠPENÁTOVÉ KROKETY S MRKVOVOU OMÁČKOU

Neobvyklé, výrazné, ale chutné spojení chutí. Kdo si netroufá, může krokety podávat k bramborové kaši bez omáčky.
100 g sojového granulátu vložíme do hrnce, přidáme kostku bio zeleninového bujónu a lžíci Shoyu a zalijeme 400 ml vroucí vody. Necháme půl hodiny nabobtnat pod pokličkou, poté přecedíme. 
Půl kila čerstvého špenátu opereme, spaříme a nasekáme. Na dvou lžících oleje zlehka osmahneme tři pokrájené stroužky česneku a lžíci petrželové nati. Po chvíli přidáme granulát a špenát. Osolíme, opepříme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a za častého míchání dusíme bez podlévání 20 minut. Odstavíme, vmícháme 150 g strouhaného rostlinného sýru, lžíci Hrašky rozmíchanou v troše vody dohladka (nahrazuje vejce) a podle potřeby zahustíme strouhankou, nejlépe z domácího pečiva. Tvarujeme krokety, které narovnáme do vymaštěného pekáčku a půl hodiny pečeme při 200 stupních.
Omáčka: 350 g očištěné mrkve uvaříme do měkka a rozmixujeme dohladka spolu s 1 cibulí, stroužkem česneku, kouskem strouhaného zázvoru, šťávou z půlky citrónu, lžičkou agávového sirupu, lžící oleje z praženého sezamu, solí a vodou (cca 200 ml, přidáváme postupně).
Podáváme s chlebem, rýží nebo polentou a něčím zeleným.



Žádné komentáře:

Okomentovat