SLAVNOSTNÍ CUKETOVÁ POLÉVKA

I z takové obyčejné zeleniny, jako je v létě všudypřítomná cuketa, se dá vykouzlit sváteční polévka.
1,2 kg cukety nakrájíme a vložíme do pekáčku. Pokapeme olivovým olejem, osolíme a okořeníme oreganem a česnekem. Pečeme při 180 stupních 30 – 40 minut do měkka, občas promícháme. Dáme stranou.
200 g červené řepy nakrájíme na droboučké kostičky, stejně jako balíček (190 g) smaženého tempehu. Pečeme taktéž při 180 stupních asi 30 – 40 minut, občas promícháme. Když použijeme vhodné menší pekáčky nebo misky, můžeme péct cuketu i řepu zároveň. Do upečené řepy s tempehem vmícháme 2 lžíce Tamari.
Zatímco se zelenina peče, necháme na dvou lžících oleje změknout pokrájenou cibuli. Přidáme 200 g propláchnuté červené čočky, zalijeme 2 l vody, osolíme a vaříme půl hodiny. Do hrnce přidáme upečenou cuketu a rozmixujeme. Dochutíme lžící Umeocta, případně dosolíme. Na talíři zdobíme řepnou směsí.



Žádné komentáře:

Okomentovat