Čatní je pikantní sladkokyselá omáčka nejen ke grilování. Velmi dobře se uplatní v indické kuchyni k pečeným nebo smaženým luštěninovým kuličkám, dušené rýži, zeleninovým krémovým směsím a plackám pečeným na kamnech. Pokud připravujeme čatní čerstvé k okamžitému použití, koření zlehka osmahneme na dobrém oleji a pak teprve rozváříme ovoce. Do zavařovaného čatní ale olej nepřidáváme, mohlo by nám zkvasit.
Kilo angreštu odstopkujeme a zbavíme bubáků. Vložíme do hrnce, rozmačkáme a rozvaříme. Vmícháme 200 ml jablečného octa, 500 g přírodního tmavého cukru, lžičku soli, 4 prolisované stroužky česneku a mletého nebo drceného koření: 1 lžičku zázvoru, 1 lžičku bílého pepře, 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku kmínu, 1 lžičku chilli, 10 zelených tobolek kardamomu, 1 lžičku koriandru, 1 lžičku skořice a 4 hřebíčky. Vaříme 20 minut, horké plníme do čistých skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut postavíme vzhůru nohama.
Vaše recepty na zavařeniny jsou úžasné.Škoda jen,že u nás na jihu Moravy už máme asi 14 dní sklizeno.Tak snad příští rok:)Srdečně Vás zdravím.
OdpovědětVymazatDěkuji :) Tady v Podkrkonoší je úroda později, i když letos si všechno pospíšilo.
VymazatBílý angrešt mám již otrhaný, ale červený je právě akorát, tak určitě čatní vyzkouším, vypadá moc zajímavě.
OdpovědětVymazatKrásný den.
Alena
krásný den
VymazatTo zní velmi zajímavě - myslite, že můžu ponížit mnozstmn cukru?
OdpovědětVymazaturčitě, ale pak musíte poměrně snížit i množství octa a soli
Vymazat