RÝŽE S HRÁŠKOVÝM KRÉMEM

 

Poslední dobou jsou naše jídla žlutá, oranžová nebo červená a já měla silné nutkání uvařit dnes něco zeleného. Tuhle lahodnou rýži můžete jíst jako přílohu, ale klidně i jen tak, jako lehké hlavní jídlo se salátem nebo zeleninou jako oblohou. Před vánočními hody je to prima odlehčující pokrm (abyste měli místo) 😀

Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibuli, vsypeme 300 g propláchnuté jasmínové rýže, osolíme a společně chvíli mícháme a opékáme, dokud se rýže nezačne přichytávat. Zalijeme 500 ml horké vody, zprudka přivedeme k varu a poté teplotu snížíme na minimum a dusíme pod pokličkou 20 – 25 minut, dokud se všechna voda nevstřebá a rýže nezměkne.
Mezitím, co se rýže vaří, připravíme krém z hrášku: Na lžíci oleje necháme změknout jednu velkou pokrájenou cibuli, okořeníme špetkou mletého zázvoru, sušeným česnekem a osolíme. Vmícháme 300 g hrášku (v zimě mraženého, v létě čerstvého), podlijeme maličko vývarem, jen tolik, aby se hrášek nepřipálil a dusíme doměkka. Trvá to nanejvýš 15 minut, spíše méně, čerstvý je měkký skoro hned. Zalijeme 200 ml rostlinné smetany a rozmixujeme na krém, který vmícháme do hotové rýže. Na talíři sypeme rostlinnou alternativou mozzarelly.



Žádné komentáře:

Okomentovat