Poslední dobou jsou naše jídla žlutá, oranžová nebo červená a já měla silné nutkání uvařit dnes něco zeleného. Tuhle lahodnou rýži můžete jíst jako přílohu, ale klidně i jen tak, jako lehké hlavní jídlo se salátem nebo zeleninou jako oblohou. Před vánočními hody je to prima odlehčující pokrm (abyste měli místo) 😀
Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibuli,
vsypeme 300 g propláchnuté jasmínové rýže, osolíme a společně
chvíli mícháme a opékáme, dokud se rýže nezačne přichytávat.
Zalijeme 500 ml horké vody, zprudka přivedeme k varu a poté
teplotu snížíme na minimum a dusíme pod pokličkou 20 – 25
minut, dokud se všechna voda nevstřebá a rýže nezměkne.
Mezitím,
co se rýže vaří, připravíme krém z hrášku: Na lžíci oleje
necháme změknout jednu velkou pokrájenou cibuli, okořeníme
špetkou mletého zázvoru, sušeným česnekem a osolíme. Vmícháme
300 g hrášku (v zimě mraženého, v létě čerstvého), podlijeme
maličko vývarem, jen tolik, aby se hrášek nepřipálil a dusíme
doměkka. Trvá to nanejvýš 15 minut, spíše méně, čerstvý je
měkký skoro hned. Zalijeme 200 ml rostlinné smetany a rozmixujeme
na krém, který vmícháme do hotové rýže. Na talíři sypeme
rostlinnou alternativou mozzarelly.
Žádné komentáře:
Okomentovat