SOUDY

Přečetla jsem si diskuzi k pořadu Kouzelné bylinky, ačkoliv mě manžel a mnoho dalších lidí varovalo, abych to nedělala. Jenže já jsem ženská zvědavá a říkala jsem si, že mě snad už nic nemůže překvapit, že jsem o sobě četla mnoho zlého.
Nějaký divák nebo divačka tam píše, že jsem nenormální, když nutím děti nejíst maso. Uvědomila jsem si, co vlastně děláme my všichni celý život. Hodnotíme, posuzujeme a soudíme lidi jen z toho zlomku, který máme možnost poznat. Tolik lidí pronikne do našich životů prostřednictvím internetu, časopisů a televize a my máme dojem, že je známe a že je máme právo hodnotit. Samozřejmě to dělám taky, nejsem svatá. Přečtu si článek a řeknu si: no co je tohle za blbce! Akorát to tedy neventiluju veřejně :)
Uvědomte si třeba, jak málo vlastně znáte například svého souseda, ačkoliv jste s ním mnohokrát mluvili, denně ho potkáváte a víte, jak žije. Ale co vlastně o něm víte jako o člověku, o jeho vnitřním životě, o tom, co si myslí a nad čím přemýšlí? Co ho trápí nebo těší. Vlastně nic. A šmahem odsoudíme někoho, koho vidíme tři minuty v televizi.
Já se vlastně nezlobím na toho člověka, aspoň mě to donutilo trochu si dávat pozor na své vlastní soudy.
A moje děti jsem nikdy nenutila maso nejíst. Přestaly s tím samy o své vlastní vůli, v 15, 17 a 13 letech. Nepopírám ale, že jsem na ně pyšná. :)


více ZDE

6 komentářů:

  1. Moc hezky napsané.Držím palce a těším se na další příspěvky.Ačkoli já maso jím a zelenina mi byla tak nějak cizí:-) díky vám ji objevuji a zkoušim.Jsem moc ráda za váš blog.Hezký den Vera

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný článek, plně s Vámi souhlasím. Jíst, nejíst maso je každýho věc a já Vás zas za příspěvek v pořadu chválím. Díky tomu jsem si našla Váš blog, Vaše recepty a pročítám co vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  3. Nic si z toho nedělej, je spousty lidí, kteří nehodnotí a rádi si čtou Tvůj blog a zkouší recepty-patřím mezi ně.
    Reportáž ze Svatojánu byla super. Moc Ti to tam slušelo. Karotku podle receptu jsem si hned druhý den dělala k obědu.. A protože jsem "masožravec", dala jsem si navrch opečenou klobásku z naší domácí produkce.

    OdpovědětVymazat
  4. Milá a sympatická paní Evo, vaši blízcí měli pravdu, neměla jste to číst! Já jsem díky bylinkám v televizi objevila Vás a Váš blog. Jsem nadšená. Jo a pořad je prima, zrovna v neděli jsem si hned opsala recept na karbanátky z luštěnin :-) Držím palce a nenechte se otrávit. Jak se říká ve Čtyřech dohodách - nic se nesmí brát osobně. Krásné jaro, Maru

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju vám všem za podporu a milá slova :)

    OdpovědětVymazat