SLUNEČNICE

Slunečnice je skutečným symbolem léta, dostala příznačné jméno. Původní obyvatelé amerického kontinentu pěstovali slunečnici už před třemi tisíci lety a zužitkovali ji do posledního lístku, semínka a vlákna. V Evropě ji známe až od 16. století. 
Semena slunečnice obsahují velké množství oleje bohatého na provitamín A, nenasycené mastné kyseliny a další prospěšné látky. Olej lisovaný za studena je velmi zdravý, používá se v kuchyni a potravinářství. Olej příznivě působí na zdravý růst dětí a preventivně působí proti ateroskleróze, chorobám srdce a vředu žaludku. Reguluje krevní tlak a má dokonce vliv na duševní zdraví, pomáhá totiž při depresích. Celkově posiluje organismus, především při rekonvalescenci, chudokrevnosti, únavě a nechutenství. Díky vitamínu F a dalším složkám má blahodárný vliv na vlasy, nehty, pokožku a sliznice, proto jej používáme jako základ pleťových bylinných olejů a také jako zábaly na vlasy a nehty.
Ze semen se může vařit také odvar nebo vyrábět sirup (1 l vody na 25 g semen vaříme, dokud nemáme 500 ml tekutiny, přidáme 200 ml vodky, ginu, nebo slivovice a 100 g medu), který je účinný při léčbě plicních chorob, kašle a při nachlazení.
Korunní lístky slunečnice se sbírají v době plného květu. Sušené používáme nejčastěji jako nálev, samostatně nebo do směsí. Okvětní lístky jsou účinné při podpoře trávení, nadýmání, průjmu a kataru žaludku. Zvyšují krevní srážlivost a působí jako diuretikum, stimulují játra a tím harmonizují látkovou výměnu. Pomáhají léčit zánět močových cest, snižují horečku a také snižují pocení. Tinktura z květů působí proti nemoci dýchacích cest a malárii (dodnes se používá například v Íránu místo chininu). Zevně působí při léčbě mokvavých ran a odřeninách. Květ slunečnice nemá kontraindikace ani omezení.
Pravidelně konzumovaná slunečnicová semínka pomáhají očím vidět ostře. Listy se někdy přidávají do bylinných tabákových směsí a kouří se.
Slunečnice v zahradě ochraňuje prý ostatní rostliny před škůdci a celé zahradě přináší požehnání. Zajišťuje štěstí i obyvatelům domu. Slunečnice je symbolem ohnivého živlu, síly a odvahy.



Žádné komentáře:

Okomentovat