V míse promícháme 180 g polohrubé mouky, 70 g celozrnné špaldové mouky, 50 g žitné mouky, špetku soli, 100 g tmavého cukru, 3 lžičky kypřicího prášku, 3 lžíce kakaa, lžičku skořice a 5 tlučených hřebíčků. Vmícháme 250 ml rostlinného mléka (ovesné, sojové nebo mandlové) a 100 ml slunečnicového oleje. Těsto rozetřeme do vymaštěného pekáčku (cca 30/22 cm) a pečeme na střední teplotu, dokud není zapíchnutá špejle suchá, trvá to asi půl hodiny.
V létě těsto před pečením poklademe ovocem, v zimě upečený perník po vychladnutí rozřízneme, potřeme dobrou zavařeninou a zase slepíme k sobě.
Jak už název receptu prozrazuje, opravdu "výborný perník", navíc strašně rychlý na přípravu ;-) Koření jsem dala jen perníkové a cukru polovinu, pokladla jsem švestkami a ostružinami, posypala sekanými vlašáky a náramně jsme si pochutnali!
OdpovědětVymazatEVÍ,myslíte,že bych mohla použít pouze celozrnnou špaldovou hladkou mouku s kombinací žitné celozrnné?
OdpovědětVymazatmůžete, ale bude více mazlavý
Vymazat