KONOPÍ

Konopí bylo považováno za léčivou rostlinu zvláštní síly už v antice a starém Egyptě. Nechybělo ani v evropské lidové medicíně středověku a tradičním čínském lékařství. 
V Africe, Nepálu, Indii, Mexiku a v dalších zemích je léčiteli, šamany, čaroději a fakíry konopí používáno pro cesty do nemateriálních světů, protože produchovňuje. Bylo uctíváno už od védských dob jako „utěšitel zármutku“ a průvodce mrtvých na onen svět. Aztékové užívali konopí jako pomocníka k cestě do nebes a k rozmlouvání s bohy.
Konopí je možná první rostlinou pěstovanou člověkem, prokazatelně se pěstuje nejméně deset tisíc let. Je to všestranně použitelná bylina, na provazy, tkaniny, papír, léčiva, rostlinnou naftu, stavební materiály, plastické hmoty, jako potravina.
Konopí působí jako analgetikum a má dobře známé omamné účinky. Kromě toho má velmi dobré výsledky při léčbě astmatu (roztahuje průdušky), zeleného zákalu, rakoviny (pomáhá významně i proti nevolnosti po chemoterapii a ozařování), revmatismu, epilepsie, roztroušené sklerózy, ulcerózní kolitidy, neuralgie, migrény, svalových a menstruačních křečí, kapavky, vodnatelnosti, bolestivém močení, kašli a žloutence. Působí antibioticky, snižuje krevní tlak, tiší krvácení z nosu a hojí oční záněty. Obklady z vařeného semence (konopného semínka) se přikládají na zanícené rány a vředy, které léčí také prášek ze sušených listů. Odvar ze semence se také pije – a to při kašli, chrapotu, průjmu a zánětu močového měchýře.
Roztlučený kořen se přikládá na spáleniny, v odvaru z kořene koupeme revmatické klouby.
Dr. Raphael Mechoulam (objevitel THC, což je účinná látka konopí) uvádí, že v případě legalizace (bylo už v mnoha státech světa legalizováno pro léčebné účely) by bylo možno nahradit deset až dvacet procent léků na předpis extrakty z konopí. Konopí nečiní z lidí sexuální ďábly, vrahy a maniaky, jak se tvrdilo od 30. let minulého století. Není návykové a nemá tolik nežádoucích účinků jako káva či alkohol, nelze se jím předávkovat. Po propagandistické lavině iniciované v USA a v Evropě dřevařskými koncerny, výrobci chemikálií, plastů, papíru a v neposlední řadě i farmaceutickými firmami, bylo konopí postaveno mimo zákon. Je smutné a nezodpovědné, že o marihuaně se hovoří jedním dechem spolu s opravdu nebezpečnými drogami, jako je heroin, kokain a pervitin. Výsledek toho je ten, že konopí se pěstuje pokoutně ve sklepích a při umělém osvětlení, osivo je často geneticky manipulované a omamné účinky jsou u takových rostlin neporovnatelně silnější než u těch, které rostou v přirozeném prostředí. I kuřáci takového konopí se cítí stejně – odtržení a uzavření. Konopí je dnes už také zdrojem zisku organizovaného zločinu – a to vše je naprosto zbytečný výsledek represí. Z posvátné rostliny a jejího léčebného potenciálu už nezbylo prakticky nic. Úplná legalizace konopí by ohrozila zisky nejen mafie, ale také farmaceutických koncernů a výrobců alkoholu.
Na konopné provazy se kdysi věšeli za krk zločinci na Odinovu počest, proto je mu konopí zasvěceno. Konopí jako léčebný prostředek bylo naproti tomu zasvěceno bohyni Freye. Semena byla nabízena jako pokrm zemřelým předkům v době zimního slunovratu.
Konopné semínko obsahuje cenný olej, bílkoviny a používá se k potravinářství jako surovina pro výrobu kvalitního oleje, jako posyp salátů a smoothies, jako přídavek do pečiva, musli a na výrobu konopného mléka.
Více o konopí z pera Dalea Pendella najdete zde


Žádné komentáře:

Okomentovat