SVÁTEČNÍ GRATINOVANÁ BRAMBOROVÁ KAŠE


Můj báječný muž jezdí skoro denně do lesa na dříví, tak jsem mu udělala tuhle dobrotu, protože to je hrozná dřina.
Uvaříme 600 g červené řepy doměkka, ale vodu nevyléváme. Oloupeme ji a nakrájíme. Uvaříme kilo oloupaných brambor a s mlékem a máslem z nich uděláme normální bramborovou kaši jak jsme zvyklí, akorát do ní vmícháme lžíci čerstvého sekaného kopru.
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, přisypeme 3 lžíce celozrnné hladké mouky a umícháme cibulovou jíšku, kterou postupně naředíme 300 ml vývaru z řepy, rozmícháme a uvaříme hustou omáčku. Osolíme ji, přidáme řepu, 125 ml zakysané smetany (já si udělala domácí – do 30 % smetany ze statku jsem vmíchala tři lžíce syrovátky a nechala 48 hodin zakryté potravinářskou fólií při pokojové teplotě zkysnout), lžičku dijonské hořčice, dvě lžíce strouhaného křenu, dvě lžíce vinného octa a lžičku kmínu.
Na lžíci másla necháme změknout dvě šalotky, přidáme asi deset středních nakrájených žampionů a asi 20 minut restujeme. Potom žampiony osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a vmícháme tři vrchovaté lžíce sekané petrželky.
Do vymaštěné zapékací mísy navrstvíme bramborovou kaši, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme řepu a povrch posypeme žampiony. Zapečeme při 200 stupních asi půl hodiny.


Žádné komentáře:

Okomentovat