PROPOLISOVÁ TINKTURA


Nejde sice o bylinku, ale patří mezi přírodní léčebné prostředky.
Propolisové hrudky vložíme přes noc do mrazničky a ráno rozdrtíme třeba v elektrickém kávomlýnku. Když je propolis zmrzlý, nemaže. Propolisový prášek odměříme na objem (ne na váhu), vsypeme do tmavé lahve a zalijeme trojnásobným objemovým množstvím minimálně 60% lihu. Pokud máte domácí pálenku, je to lepší než kupovaný líh z lékárny. Ale to je věc názoru. Lahev uložíme na chladném místě (ne do chladničky) a několikrát – 3 – 6 x denně protřepáváme. To je důležité, aby se z pevné hmoty propolisu vyloučilo co nejvíce aktivních složek do alkoholu. Po třech až čtyřech týdnech tekutinu přecedíme přes husté plátno do tmavých lahviček a uložíme v chladu a temnu. Použitý propolis nevyhazujeme, ale zalijeme znovu alkoholem a připravíme druhý výluh stejným způsobem. Ten už nebude v sobě mít tolik aktivních látek, má nižší kvalitu, používáme ji také výhradně zevně, třeba k dezinfekci.
Propolisovou tinkturu používáme na různé kožní afekty, drobná poranění, bradavice, vřídky, afty, akné, dětský exém, lupenku, hnisavá poranění, hemoroidy, proleženiny, křečové žíly, bércové vředy a podobně. Výborná je i ve formě zábalů při angíně, na masáže při bolestech páteře nebo hlavy, Použít ji můžeme buď přímo nebo ředěnou převařenou vodou nebo ve formě masti (zahřejeme ve vodní lázni lékařskou vazelínu a za tepla do ní vmícháme pětinu množství propolisové tinktury). Vnitřně se používá ředěný vodou při angíně, kašli, dlouhodobých bolestech hlavy, zánětech HCD, chřipce, zánětech žaludku, dvanáctníku i střev a podobně.








více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

4 komentáře:

  1. přítel mi včera udělal takovou radost! Přinesl mi v alobalu zabalený propolis! ten tak voní! už se těším na tinkturu :)

    OdpovědětVymazat
  2. http://www.realfarmacy.com/the-latest-weapon-in-the-war-on-cancer-honey-bees/

    OdpovědětVymazat
  3. môžem naložiť propolis aj do 90% liehu ? ako ho potom užívať ? Ďakujem.

    OdpovědětVymazat