PIZZA S ČERVENÝM ZELÍM

Na 2 pizzy.
Dva dny předem zpracujeme těsto z 1 kg hladké mouky, špetky soli, 15 g čerstvého droždí a dostatečného množství vody tak, aby vzniklo vláčné, pružné těsto. Těsto v míse zakryjeme a dáme do chladu. Den, kdy chceme péct, asi polovinu těsta prohněteme s půl lžičkou soli, zakryjeme utěrkou a dáme do tepla na dvě hodiny vykynout. Ze zbytku těsta můžeme péct třeba rohlíky nebo sladké koláče, cokoliv, vydrží až 4 dny v chladu. Nápad s odleželým těstem je převzatý od Maškrtnica.cz.
Na pizzu můžeme použít i jakékoliv jiné vhodné osvědčené těsto.
Polovinu hlávky červeného zelí nakrájíme na nudličky. Na dvou lžících olivového oleje necháme zezlátnout pokrájenou cibuli, přidáme zelí, 400 ml rajčatové šťávy, nejlépe domácí, malou skleničku sušených rajčat naložených v oleji (bez oleje), osolíme, okořeníme bazalkou, šalvějí a tymiánem a dusíme 10 minut.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Dva plechy potřeme olejem a roztáhneme na ně bochánky těsta. Hůře se s ním pracuje, je velmi pružné. Náplň ze zelí navrstvíme na těsto, posypeme sýrem (vegani vynechají) a pečeme při 180 stupních asi 20 – 30 minut.
Těsto je po upečení tvrdší, hodně křupavé, jsou to spíš takové placky. Kdo má rád měkké, vláčné těsto, udělejte si raději klasickou verzi. Mně tahle zajímavá „pizza“ moc chutnala.



více receptů a informací na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

Žádné komentáře:

Okomentovat