BRAMBORY S KVĚTÁKEM A CIZRNOVOU OMÁČKOU

Recept je z knihy Jíme zdravě.
Večer předem namočíme 150 g cizrny a druhý den ji v čisté vodě s kouskem řasy (můžeme vynechat, je tam jen pro zdraví) uvaříme doměkka. V rendlíku rozehřejeme lžíci oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli a tři stroužky česneku. Přidáme lžičku sušené šalvěje a půl lžičky sušeného tymiánu, zalijeme 250 ml zeleninového vývaru, do kterého jsme rozmíchali lžíci bramborového nebo kukuřičného škrobu a slitou cizrnu. Vaříme pět až deset minut, osolíme a rozmixujeme dohladka.
Oloupeme asi půl kila brambor a nakrájíme je na malé kostky. Vložíme je do hrnce a zalijeme je větším množstvím vody, aby se k nim ještě později vešel květák. Osolíme, okořeníme kmínem a přivedeme k varu. Jeden menší květák očistíme, rozebereme na růžičky a po deseti minutách varu jej přidáme k bramborám. Společně vaříme ještě deset minut, slijeme, přidáme tři lžíce olivového oleje, okořeníme pepřem, podle chuti dosolíme.
Podáváme se salátem.



Žádné komentáře:

Okomentovat