JEMNÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ

V míse promícháme 280 g hladké bílé mouky, 50 g pohankové mouky, špetku soli, půlku sáčku instantního droždí (5 g) a 50 g cukru. Rozmixujeme dva banány, rozšleháme je se 100 ml vlažné vody, 3 lžícemi oleje a vmícháme je k mouce. Zpracujeme na pružné těsto, které necháme půl hodiny v teple kynout v zakryté míse. Vykynuté těsto rozválíme nebo roztlačíme prsty do vymaštěného pekáčku a necháme ještě 15 minut odpočívat.
Kilo oloupaných hrušek zbavených jádřince nakrájíme na měsíčky, vložíme je do hluboké pánve, promícháme se šťávou z jednoho citrónu, třemi lžícemi sladového sirupu (nebo jiného sirupu nebo cukru), 100 g vlašských ořechů, 8 drcených tobolek zeleného kardamomu a lžičky sušeného mangového prášku (poslední dvě ingredience můžete nahradit jiným kořením nebo vynechat, ale připravíte se o nádhernou vůni). Hrušky zvolna dusíme 15 minut, aby trochu změkly, ale nerozvaříme je. Odstavíme, vmícháme 200 ml rýžové smetany (nebo jiné rostlinné smetany) a 3 lžícemi bramborového škrobu. Směs rozprostřeme na těsto a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 45 minut.




2 komentáře: