ZELENÁ ČOČKA SE ZELENINOU A HOUBAMI

Na hodinu namočíme 30 g sušených hub (já měla shiitake, ale domácí hříbky jsou lepší) do teplé vody, scedíme je, vymačkáme a nakrájíme. V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce sezamového oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Přidáme houby, okořeníme tymiánem a estragonem a deset minut společně opékáme. Nakrájíme na kostičky 300 g cukety a 300 g mrkve a přidáme je do pánve spolu s 200 g propláchnuté zelené čočky. Několik minut opět společně dusíme a poté zalijeme 700 ml zeleninového vývaru, přiklopíme a dusíme doměkka, trvá to asi půl hodiny. Osolíme a vmícháme 100 g mraženého hrášku (pokud máme drobné mladé cuketky velké jako okurčičky na nakládání, přidáme je pokrájené spolu s hráškem až teď. Starší velkou cuketu dusíme s mrkví, jak je výše napsáno. Vypneme plamen a necháme deset minut pod pokličkou prohřát. Podáváme s kvašenou zeleninou.


1 komentář: