MAKOVÉ KOLÁČE

Úplně nejvíc nejlepší koláče, aspoň pro mě Emotikona smile
V míse promícháme 400 g hladké mouky, 50 g nemletého máku, lžičku cukru a špetku soli. 20 g Hrašky rozmícháme dohladka v 300 ml rostlinného mléka (já použila sojové) a přilijeme do mísy k mouce. Zpracujeme tužší těsto, které rozdělíme na 4 stejné díly a vyválíme z nich tenké koláče se zvýšeným okrajem. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem a potřeme nádivkou: Umeleme 180 g máku a krátce jej povaříme s 250 ml rostlinné smetany (použila jsem sojovou). Odstavíme a osladíme 3 – 4 lžícemi povidel. Já měla jsem výtečnou švestkovou čokoládu, ale stejně dobře poslouží povidla nebo zavařenina. Povrch ozdobíme ořechy, vlašské jsou nejlepší, ale ty nemám. Pečeme při 200 stupních asi 15 – 25 minut.



13 komentářů:

  1. Hrašku nepoužívam, čím ju nahradiť? A tiež ma zaujíma, či používate bielu múku. Ja pečiem len so špaldovej, príp. iné alternatívy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hraška nahrazuje vejce, pokud nejste vegan, použijte je. Ano, používám také bílou mouku.

      Vymazat
    2. Na trhu je je okrem obyčajnej a pikantnej hrašky, aj hraška vanilková. Používate do pečenia klasickú, alebo túto voňavú vanilkovú? Už dlhšie sa pohrávam s myšlienkou, že by som ju skúsila...

      Vymazat
    3. Vanilkovou Hrašku jsem zatím nikde neviděla, používám výhradně Hrašku na zahušťování.

      Vymazat
  2. Děkuji za skvělý recept, hned vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, mohu se zeptat.. nechybí v těstě nějaké kypřidlo - droždí, prášek do pečiva?
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry den, ked mam doma makovu muku, mozem pouzit aj tu do receptu? namiesto maku alebo v inom pomere s bielou mukou? Dakujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel neznám makovou mouku, to je jen namletý mák nebo s něčím promíchaný?

      Vymazat
    2. Tak vzadu na etikete je uvedene: 100% bio mak. cize ano, je to cisty mak, len uplne na jemno pomlety.. :)

      Vymazat
    3. Aha, no tak v poměru 1:1 :)

      Vymazat