Tenhle recept bude patrně pro úzký okruh lidí – pro vegany, kteří odmítají palmový tuk. Byla to výzva. A rozhodně jsem uspěla, těsto je vynikající a lístkuje Emotikona smile
Použila jsem tuk zbavený vůně, ale určitě lze použít i ten voňavý, těsto se pak ale nebude hodit na slané pečivo.
V míse smícháme 150 g hladké mouky s 50 g utřeného kokosového tuku.
V odměrce rozšleháme 20 g (polévkovou lžíci) Hrašky, půl lžičky soli, 1 lžíci jablečného octa a studenou vodu. Celkově by mělo být tekutiny 1/8 litru – proto ta odměrka. Vlijeme do mísy k mouce a vařečkou zpracováváme dostatečně dlouho, dokud není těsto hladké, pružné a nelepí se na stěny. Dáme je na půl hodiny do chladu. V míse se studenou vodou rukou dobře prohněteme 100 g kokosového tuku a zformujeme jej do placičky. Těsto vyjmeme z chladničky, rozválíme ho na čtverec a doprostřed položíme kokosový tuk, ze všech čtyř stran přehneme, rozklepeme válečkem a rozválíme. Podsypáváme moukou, ale ne mnoho, těsto by bylo tvrdé. Několikrát přeložíme a rozklepeme nebo rozválíme, dokud se tuk nerozprostře do těsta. Vložíme opět na půl hodiny do chladu a připravíme se jablíčka. Těsto rozválíme na čtverec, posypeme strouhankou, navrstvíme jablka, posypeme skořicí, cukrem, hrozinkami a vlašskými ořechy, přeložíme nebo smotáme, potřeme studenou vodou a pečeme při 200 stupních 45 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat