DÝŇOVÉ NOKY S MÁKEM

Tyhle skvělé noky můžete podávat nejen na sladko s mákem, ale i místo knedlíků k omáčkám.
V míse promícháme 500 g polohrubé mouky (lze použít i celozrnnou), špetku soli, sáček instantního droždí (10 g), 500 g dýňového pyré (dýni nakrájíme, upečeme a rozmixujeme) a cca 350 ml teplého rostlinného mléka (přidáváme ho postupně). Zpracujeme tužší homogenní těsto, které necháme v teple hodinu kynout. Vykynuté těsto znovu krátce prohněteme a lžící vykrajujeme noky do vroucí mírně slané vody. Vaříme za občasného promíchání asi 5 - 7 minut. Pozor, musíme vařit na etapy, všechno těsto se do hrnce nevejde! Na talíři sypeme mákem s cukrem a mastíme rozpuštěným rostlinným máslem.


9 komentářů:

  1. Mňam, tak to si určitě udělám.

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna jsem je dojela a jsou výborné.

    OdpovědětVymazat
  3. Dneska jsem kuchtila a chutnalo výtečně, i synovi (16 m) :) Jen jsem měla udělat aspoň minimální množství, protože nám zbyly ještě další dvě porce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máte pravdu, manžel je dojídal druhý den s vejcem :)

      Vymazat
  4. Včera jsem je udělala a jelikož bílou mouku moc nepoužívám a cukr vůbec, dala jsem větší část špaldové celozrnné a místo cukru jsem noky pokapala rýžovým sirupem, máslem a sypala mákem.
    Moc dobré, všem chutnalo.Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  5. Dělala jsem cca poloviční množství s 1/4 čerstvého droždí a ještě nám zbylo (2 dospělí + tříleté dítě). Mouky jsem namíchala různé a výsledek perfektní - 200g celoz. špaldové mouky, 50g jahelné a 50g kukuřičné polohrubé mouky. Těsto krásně nakynulo. Před vařením jsem do něj vmíchala trochu kukuřičné krupice a tvarovala noky, které po uvaření chutnaly skvěle! Dali jsme si na ně domácí švestkovou merendu, mák a opraženou strouhanku s kokosem, sladit už nebylo třeba a mooooc jsme si pošmákli, hlavně syn, který si dvakrát přidal ;-) Děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den,
    šla by i bezlepková verze? Díky za radu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč ne, pokud máte zkušenosti s bezlepkovou moukou, klidně to vyzkoušejte.

      Vymazat
  7. Vynikající! Příště je asi zkusím z kvásku...

    OdpovědětVymazat