JABLEČNÝ ZÁVIN S MANDLEMI

V míse promícháme 100 g hladké mouky a 200 g celozrnné mouky z dvouzrnky (lze použít i špaldová mouka). Postupně zapracujeme 3 lžíce oleje, 1 lžičku jablečného octa a 170 ml vlažné vody. Vyklopíme na vál a rukama dobře prohněteme, až je těsto hladké a pružné. Dáme ho na talíř, potřeme olejem a necháme pod nahřátou mísou půl hodiny odpočívat.
Deset až dvanáct jablek oloupeme a nakrájíme na malé plátky, měli byste dostat asi kilo jablečných kousků. V hrnci rozehřejeme lžíci kokosového oleje, přidáme jablka, 100 g sušené třtinové šťávy (nebo cukru), lžíci skořice, lžičku tlučeného kardamomu (do sladkých jídel je lepší zelený) a lžičku vanilky. Dusíme za občasného promíchání 20 minut. Necháme vychladnout.
Umeleme 150 g mandlí a promícháme je se dvěma lžícemi kakaa a lžičkou skořice.
Těsto rozválíme na pomoučené utěrce do tenka nebo je vytáhneme hřbety rukou. Posypeme mandlemi a poklademe jablky. Stočíme a přemístíme na vymaštěný plech. Potřeme olejem smíchaným s rostlinným mlékem a pečeme při 180 stupních asi 45 minut.



1 komentář:

  1. Výborné těsto, se kterým se moc pěkně pracuje a skvělá kombinace koření v náplni! Já jsem jablka namíchala s rozmraženými švestkami, místo cukru jsem dala rozinky a mleté mandle jsem jsem smíchala jen s karobem. Perfektní podzimní štrůdl! Děkuji za recept :-)

    OdpovědětVymazat