BANÁNOVÉ ŘEZY

V chodbě mi strašily už víc než týden banány, do kterých se nikdo nechtěl pustit, takže jsem zkusila tenhle zajímavý moučník.
Nejdřív si připravíme karamel: do rendlíčku dáme 50 g špaldového sirupu, 50 g sušené třtinové šťávy Rapadura (nebo cukru) a na mírném ohni rozpustíme, dokud nezačne směs probublávat. Vmícháme 25 g rostlinného margarínu, rozpustíme a vlijeme 50 ml rostlinného mléka rozmíchaného se lžičkou kukuřičného nebo bramborového škrobu. Krátce povaříme do zhoustnutí a odstavíme.
V míse promícháme 260 g arašídového másla, jeden rozmačkaný banán (tyhle dvě složky jsem jednoduše společně rozmačkala rukou), lžičku mleté vanilky, půl lžičky skořice, 120 ml rostlinného mléka a 130 g celozrnné špaldové mouky. Husté, tužší těsto rukama vtlačíme do vymaštěné formy nebo menšího pekáčku.
Asi pět banánů podélně rozkrojíme a narovnáme je řeznou stranou dolu na těsto. Zalijeme je karamelem a posypeme 100 g čokoládových kousků. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme asi 30 minut. Necháme zcela vychladnout.



Žádné komentáře:

Okomentovat