Oloupeme a nakrájíme kilo kyselejších jablek. Nakrájíme také 150 g vypeckovaných datlí (ty sušené musíme předem namočit, aby změkly). Jablka a datle dáme do hrnce, přidáme nahrubo nalámaných 200 g vlašských ořechů, podlijeme malým množstvím vody a dusíme asi 10 – 15 minut, dokud se jablka skoro nerozvaří. Prozatím dáme stranou.
V míse promícháme 370 g polohrubé mouky, půl lžičky jedlé sody, dvě lžičky kypřicího prášku, 60 g třtinového cukru a špetku soli. V jiné nádobě rozšleháme 100 ml slunečnicového oleje, 100 g jablečné přesnídávky a 180 ml rostlinného mléka (použila jsem ovesné). Tekutou složku vmícháme do sypké, vznikne husté těsto, které rozprostřeme do vymaštěného plecháčku nebo na hluboký plech. Poklademe dušenou jablečnou směsí a pečeme při 180 stupních asi 45 minut (podle zkušeností s vlastní troubou).
Ten vypadá báječně. A datle máme, tak hned zkusíme!
OdpovědětVymazat