PIROHY SE ZELÍM A TEMPEHEM


Oblíbená dobrota, alespoň u nás 
Nakrájíme na nudličky 300 g zelí, vložíme je do hrnce, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Hotové zelí osladíme a okyselíme jablečným octem a promícháme se 150 g uzeného tempehu, který jsme nakrájeli na malé kostičky a spolu s cibulí opekli na pánvi dozlatova. Náplň prozatím dáme stranou a připravíme těsto:
Z 200 g hladké bílé mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, lžičky bylinkové soli, 2 lžic Hrašky rozmíchané v troše vody dohladka, 2 lžic olivového oleje a 170 ml studené vody důkladně zpracujeme na vále pružné těsto, které necháme hodinu odpočívat pod mísou. Znovu prohněteme a rozválíme na tenký plát, který nakrájíme na 30 – 35 stejně velkých čtverců. Můžeme rozdělit těsto na dvě poloviny a vyválet je po částech, půjde to lépe. Na každý čtverec položíme lžíci zelné náplně, přeložíme do trojúhelníku, okraje pevně přimáčkneme a vaříme (nejlépe po zhruba 10 kusech, aby se v hrnci neslepily) v osolené vodě 7 – 8 minut. Na talíři omastíme olejem s osmahnutou cibulkou a podáváme se salátem.


3 komentáře:

  1. Děti milujou cokoliv s tempehem a zelím. Na pirožky si musím udělat čas. To bude slávy!
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  2. Evičko,můžu se zeptat,jestli se dá i z červeného zelí a když nemám hrašku,ani hrachovou mouku,jestli můžu nahradit cizrnovou nebo pohankovou???

    OdpovědětVymazat