ŘEPÁNKY

No prosím! Tohle je řepa, která už téměř z našich polí vymizela, a jaká se z ní dá udělat dobrota 
Řepánky se dělají běžně s mákem, ale já jsem to chtěla zkusit ještě jinak.
600 g očištěné cukrové řepy a 300 g oloupaných a jádřince zbavených jablek nastrouháme na nudličky, vložíme do rendlíku, přidáme 60 g rapadury (nebo cukru), šťávu z půlky citrónu, mletou vanilku a skořici a 2 lžíce rumu. Dusíme půl hodiny ve vlastní šťávě na mírném ohni, občas promícháme. N
echáme vychladnout.
Z 250 g polohrubé bílé mouky, 250 g celozrnné špaldové mouky, špetky soli, sáčku instantního droždí (nebo kostky čerstvého), dvou lžic rapadury, jednoho najemno strouhaného jablka, 50 g rozehřátého rostlinného másla (např. Cocovit) a přibližně 150 ml vlažné vody (záleží na velikosti a šťavnatosti přidaného jablka) zpracujeme pružné těsto, které necháme v míse zakryté ubrouskem hodinu kynout.
Vykynuté těsto znovu prohněteme na válu a rozdělíme na 18 stejných dílů, které vytvarujeme do kuličky, rozválíme a plníme řepnou náplní. Dobře uzavřeme, přimáčkneme a rovnáme do pekáčku (cca 25/40 cm), ve kterém jsme rozpustili 50 g rostlinného másla. Jak tam ty buchtičky skládáme, pěkně je metličkou promazáváme, aby se nám po upečení neslepily k sobě 
Necháme v pekáčku ještě 15 minut kynout a pak pečeme při 180 stupních asi půl hodiny v troubě dozlatova. Vyklopíme a necháme vychladnout. Místo cukru na závěrečné ozdobení můžeme použít sušené mandlové mléko.




3 komentáře:

  1. Zajímavý recept :-) U nás v Polabí dáváme k řepě místo jablek mák. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, s mákem to je právě běžné, recept mám také. Chtěla jsem to vyzkoušet jinak :)
      https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu/photos/a.596272707090609.1073741842.346774498707099/451095234941691/?type=3&theater

      Vymazat
  2. Repanky také znám jen s mákem.Kazdym rokem koukám po hromadnach na polích a pak se brodim v blátě pro 1-2 řepy právě na ně :-)

    OdpovědětVymazat