CUKETOVÉ ČATNÍ

Skvělá pikantní omáčka k letnímu grilování.
Nahrubo nastrouháme kilo cukety nez jadýrek. Pokud má měkkou slupku, neloupeme ji. Půl kila rajčat spaříme, oloupeme, nakrájíme a dáme s cuketou do hrnce. Přidáme 2 velké nakrájené cibule, 2 nadrobno nasekané chilli papričky, 5 prolisovaných stroužků česneku, nastrouhaný zázvorový kořen velký asi jako palec, 60 g drobných nesířených hrozinek, 1 lžíci himálajské soli, 1 lžičku tlučeného pepře, 1 lžičku tlučeného nového koření, lžičku strouhaného galgánu (pokud nemáte, nahraďte jej skořicí) a 300 g rapadury (nebo cukru). Vaříme asi hodinu, dokud se téměř všechna tekutina neodpaří. Vlijeme 100 ml 8% jablečného octa a ještě krátce povaříme. Plníme do sklenic a zavaříme 20 minut při 85 stupních.


1 komentář: