Jak může také vypadat vaše snídaně? Místo chleba nebo ovesné kaše si zkuste uvařit špaldu a ochutit ji - v zimě třeba mletým mákem (to mám nejraději) a v létě sezónním ovocem.
Špalda patří mezi obilniny, které bychom měli zařadit do jídelníčku co nejčastěji, obsahuje totiž značné množství vitamínů skupiny B a také betakaroten a zdravou vlákninu. To vše má příznivý vliv na zdraví tenkého střeva, které má na starosti vstřebávání živin do krve a my dnes už víme, že bez zdravého střeva strádá celý organismus.
Dvě hrsti pšenice špaldy propláchneme a přes noc namočíme do teplé vody se lžící organického jablečného octa kvůli aktivaci fytázy v zrnech. Ráno propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme asi 20 minut doměkka. Scedíme, doplníme vlašskými ořechy, jahodami, meruňkami a nebo jiným ovocem podle chuti. Osladíme datlovým sirupem.
Žádné komentáře:
Okomentovat