BRUTNÁK LÉKAŘSKÝ

Tato robustní, přesto půvabná, často pěstovaná, ale zplaňující bylina má hezké lidové názvy, posuďte sami: borák, boryt, burák, borač, okurkové zelí, radost srdce.
Brutnák se začal používat k léčení až ve 12. století, do té doby mu léčitelé antiky ani raného středověku nevěnovali příliš pozornosti. Znám byl především jako kuchyňská zelenina. Jeho chlupaté listy mají lehce okurkovou příchuť, a proto se přidává do salátů, smoothies, nakládaných okurek, do bylinkového másla nebo se květy, které jsou také jedlé, používají jako jedlá ozdoba.
Brutnák se v léčitelství zpočátku využíval hlavně jako všeobecně posilující prostředek, zejména naložený ve víně a blahodárný zvláště pro srdce a radostnou mysl. Jan Černý o boráku píše: „Náchylným k zblázněnie, smutným, zlého domněnie a lekavým užitečný jest.“
Má ale i významné protizánětlivé a protikřečové působení. Kromě toho má schopnost ochraňovat veškeré sliznice v těle.
Brutnák se dnes podává zejména ve formě brutnákového oleje ze semen (nejčastěji v kapslích) a pomáhá v léčbě neurodermatitidy, zánětů močových cest a trávicí soustavy, dny, revmatismu, atmatu, zimnice, při nervozitě a bušení srdce. Podporuje růst pevných a zdravých vlasů a nehtů, povzbuzuje látkovou výměnu (posiluje játra a ledviny), podporuje regeneraci kůry nadledvinek a účinkuje jako harmonizující prostředek při ženských obtížích při neprevidelné menstruaci, PMS a v klimakteriu.
Zevně se používají i listy jako obklad při poraněních, ekzémech a unavených nebo zanícených očích. Odvar z nati slouží jako léčivý obklad při bércových vředech a jako kloktadlo při zánětu v krku a ústní dutině. Vnitřně dáváme přednost užívání oleje, protože ostatní části rostlin se nedoporučují pro dlouhodobé samostatné podávání, naproti tomu olej i používání sušené byliny do směsí je bez kontraindikací. Pokud se rozhodneme nasušit si květ a list, sbíráme vrcholky rostlin těsně před rozkvětem a přidáváme je do směsí bylinných čajů pro léčbu zánětů žaludku a střev, močových a dýchacích cest a kašle. Při zápalu plic se užívá samostatně jako klasicky připravený nálev 3 x denně, a to ne déle než dva měsíce.
Brutnák má magickou schopnost dodávat odvahu malomyslným a pomáhat s koncentrací psychických sil.




1 komentář: