ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S MÁKEM

Takový nebo podobný koláč peču často a vy jistě taky. Spojení máku a švestek je nesmrtelné a nejlepší. Dnes jsem vstala už v pět hodin a koláč jsem upekla hned ráno, kuchyně se ohřála a provoněla.
200 g mletého máku promícháme s 80 g javorového sirupu a dvěma lžícemi slunečnicového oleje. Dvě lžíce vanilkové Hrašky (nahrazuje vejce) rozmícháme ve 100 ml vody dohladka a přidáme k máku spolu s 200 ml libovolného rostlinného mléka (i voda by šla) a postupně také vmícháváme 100 g celozrnné žitné mouky, 100 g hladké bílé mouky a dvě lžičky kypřicího prášku. Těsto rozetřeme do vymaštěného menšího pekáčku (asi 24/40 cm) a hustě poklademe rozpůlenými švestkami. Potřebujeme jich asi půl kila, já jsem použila teď v zimě švestky zmražené.
Pečeme při 180 stupních asi 30 – 40 minut, podle výkonnosti vaší trouby.


1 komentář:

  1. pěkný den. Dělám podobný koláč, jen na spod dám klasické kynuté těsto, na ně hustě rozložím půlené švestky řeznou plochou nahoru, hustě posypu mákem s cukrem a trochou skořice a pokladu hoblinami másla. Je to super, doma se po něm jen zapráší... pěkný nadcházející víkend. Dana

    OdpovědětVymazat