ÚSTNÍ VODA

Zvykla jsem si používat po každém čistění zubů ještě ústní vodu, doma vyrobenou, je to moc příjemné.
Xylitol, což je druh přírodního cukru, který se vyrábí třeba z břízy, má takovou podivuhodnou vlastnost, že navzdory své sladké chuti zamezuje tvorbě bakterií v ústech a tím brání zubnímu kazu aby nám trápil zuby. Hřebíčková silice je protizánětlivá, antibakteriální a působí jako mírné anestetikum. Tea tree olej desinfikuje a léčí všechny bolístky v ústní dutině a napomáhá tvorbě nových tkání, třeba když se kousnete do tváře. A máta, ta chladí, občerstvuje, voní a také hojí. Jedlá soda čistí a upravuje hodnotu pH v ústech.
Převaříme půl litru vody a po zchladnutí v ní necháme rozpustit 40 g xylitolu a 2 lžičky jedlé sody. Do skleněné uzavíratelné lahvičky nakapeme po 4 kapkách silic: hřebíček, tea tree a mátu (celkem 12 kapek), a zalijeme připraveným roztokem. Dobře protřepeme.
Používáme na vyplachování úst po každém čistění zubů nebo i mezi ním.




5 komentářů:

  1. Tak o doma připravené ústní vodě jsem ještě neslyšela, nečetla, to je pro mne opravdu novinka. A hodně mne zajímá. Děkuji paní Evo.
    Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Tak a me by ted zajimalo - kazdy aromaterapeut tvrdi, ze pro bezpecne pouzivani esencialnich oleju je treba je vzdy zredit v nosnem oleji. Proto kdykoli si chcem kapnout esenci treba do koupele, je treba ji nejprve spojit s nosnym neutralnim olejem. Neni to proto treba pro bezpecnost i v tomto pripade? Dekuji!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. netuším, já například tea tree olej používám dvě desetiletí neředěný, tuto ústní vodu několik měsíců a nikdy mi nic nebylo, ale pro klid duše se zeptejte odborníků

      Vymazat
  3. Dobrý den, ústní vodu jsem ještě nevyráběla - zní to moc zajímavě. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli je nutné ji uchovávat v chladu a jak dlouho zhruba vydrží (pokud se nespotřebuje) :-). Díky moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, mám ji normálně v koupelně na umyvadle a spotřebuji ji asi za dva týdny, vydrží úplně v pohodě.

      Vymazat